Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nieuwe website 400 jaar Nederland-Australië


Den Haag

Het Nationaal Archief maakte voor de website Nederland Australië 1606-2006 een site over 400 jaar betrekkingen tussen de beide landen.

Volgend jaar vinden een groot aantal activiteiten plaats in het kader van de viering van 400-jarige band tussen Nederland en Australië. In 2006 is het namelijk precies 400 jaar geleden dat het VOC-schip de Duyfken als eerste Europese schip de Australische kust bereikte.

Activiteiten in 2006

Op dit moment zijn zowel in Nederland als in Australië culturele, muzikale, educatieve, wetenschappelijke en sportieve uitwisselingen in voorbereiding, voor jong en oud. Ook zullen beide overheden en parlementen aan de viering deelnemen. Daarnaast worden er in 2006 een aantal nieuwe boeken gepubliceerd die de verschillende aspecten van de relatie benadrukken.

Thema's

Bij de viering staan vier thema’s centraal, namelijk: De VOC en het in kaart brengen van Australië; Nederlands – Australische samenwerking tijdens de Tweede Wereldoorlog; De emigratie van ruim 200,000 Nederlanders naar Australië in de periode 1947 - 1971. De hedendaagse relatie op het gebied van buitenlands beleid en defensie, handel en investeringen, sport, cultuur, wetenschap en persoonlijke banden.

Geschiedenis band Nederland-Australië

Het Nationaal Archief maakte voor de website www.nederland-australie2006.nl/ een speciale site, met uitgebreide informatie over de historische thema’s en een groot aantal prachtige afbeeldingen.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in