Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nieuw Nationaal Archief Magazine


Den Haag

‘Een belaste relatie’

Op 25 november is het 30 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd. Dat het nog niet zo eenvoudig is los te komen van oude gevoelens en een nieuwe relatie op te bouwen, blijkt uit het feit dat Nederland en Suriname elkaar jarenlang in een houdgreep hielden. Het Nationaal Archief magazine blikt met de historicus René de Groot terug op de bewogen periode 1974 – 1982.

Van kind tot burger

Verder leest u in het Magazine over de nieuwe eindexamensite ‘Van kind tot burger’ waarin de ontwikkeling van het onderwijs van 1780 tot 1920 centraal staat. Ook besteedt het magazine aandacht aan de geschiedenis van de 400-jarige relatie tussen Nederland en Marokko. In de 17e en 18e eeuw hielden cadeaus voor de sultan kapers op afstand en maakten handel mogelijk.

Vrede

De rubriek ‘In onderzoek’ gaat over de Nederlandse passie voor vrede in de vroege twintigste eeuw. Michael Riemens vertelt over zijn onderzoek naar de internationale politieke cultuur in de jaren 1880-1940 en de rol van Nederland daarin.

Archieven Trimbosinstituut

Tenslotte geeft het Trimbosinstituut, het landelijke kennisinstituut op het gebied van geestelijke gezondheidszorg, een kijkje in zijn archieven. Sinds kort zijn de meeste hiervan bij het Nationaal Archief ondergebracht.

Waar te verkrijgen

Het Nationaal Archief Magazine is te krijgen bij musea, openbare bibliotheken, archiefinstellingen en faculteiten geschiedenis.

Reacties

Plaats een (publieke) reactie
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Uw reactie is zichtbaar voor alle bezoekers van deze website en voor zoekmachines. Heeft u een vraag, gebruik dan het contactformulier.
  • Zet geen e-mailadressen, adressen of telefoonnummers in de tekst van de reactie.
  • Het ingevulde e-mailadres is alleen zichtbaar voor het Nationaal Archief.
  • Uw reactie is mogelijk pas na beoordeling zichtbaar op de website.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in