Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nederland in documenten


Den Haag

Weekblad Elsevier is bij het Nationaal Archief op zoek gegaan naar de honderd voornaamste documenten uit de Nederlandse historie. Deze papieren getuigen van ruim duizend jaar 'Nederland' zijn samengebracht in een speciale editie van Elsevier getiteld ‘Erfgoed. De Nederlandse geschiedenis in 100 documenten’. Aanleiding voor de special is de opening van de topstukkententoonstelling De Verdieping van Nederland. De Prins van Oranje opent deze permanente expositie van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek op woensdag 30 maart.

Nu zichtbaar voor een groot publiek

Niet eerder waren zoveel historische documenten in een uitgave te vinden. De Acte van Verlatinghe uit 1581, de oprichtingsakte van de Verenigde Oost-Indische Compagnie uit 1602, de Duitse capitulatie van 1945: ze staan er allemaal in. Een deel van de documenten was niet eerder te zien door een groot publiek. Daaronder vallen bijvoorbeeld de overgavevoorwaarden waaraan de verslagen Nederlandse krijgsmacht in 1940 moest voldoen of de gastarbeidersverdragen met Turkije en Marokko uit 1964 en 1969.

Hoe te verkrijgen?

De speciale uitgave Erfgoed is nu te bestellen op www.elsevier.nl/erfgoed of vanaf 26 maart te verkrijgen in de tijdschriftenhandel.
Voor meer informatie over de expositie De Verdieping van Nederland zie www.deverdiepingvannederland.nl 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in