Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Van kind tot burger


Den Haag

Het Nationaal Archief lanceert op 3 oktober aanstaande een nieuwe eindexamenwebsite voor geschiedenisdocenten en leerlingen.

Van kind tot burger

De vorige eindexamensites, ‘Katoen in Twente’ en ‘Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam’ vonden dit voorjaar gretig aftrek bij docenten en leerlingen in het voortgezet onderwijs. De nieuwste eindexamensite heeft als onderwerp ‘Van kind tot burger’.

Kennis en deugd

De volledige titel van het eindexamenonderwerp luidt ‘Van kind tot burger, Volksopvoeding via het onderwijs in Nederland 1780-1920’. Twee eeuwen geleden was ‘kennis is deugd’ het motto van de heersende politici. Een nog steeds heel actueel thema. Doel was door middel van onderwijs fatsoenlijke burgers af te leveren voor de nog prille eenheidsstaat Nederland.

Bronnen

De afgelopen maanden zijn de nodige meters overheidsarchieven en -documentatie door de handen van de makers gegaan. Dat leverde redelijk voorspelbare bronnen op over de 'schoolstrijd' en andere bekende thema's uit die tijd. Maar de echt leuke zaken zijn te vinden in particuliere archieven, bijvoorbeeld in het archief van W.H. de Beaufort. Deze politicus verzamelde in de laatste decennia van de 19de eeuw politieke pamfletten, niet alleen van zijn eigen partij, maar juist ook van zijn politieke tegenstanders. En wat te zeggen van het archief van de particuliere school Noorthey, waar de verre van vlekkeloos verlopen schoolcarrière van de toenmalige Prins van Oranje zich laat volgen.

Parallel

Vandaag de dag probeert het kabinet Balkenende met de leuze ‘Onderwijs, de baan van je leven’, kandidaten te lokken voor het docentschap. Ook in de 19e eeuw is er een schreeuwend tekort aan onderwijzers en ze worden bovendien schandalig slecht betaald.

Doelgroep

In eerste instantie is de website gemaakt voor de docenten geschiedenis en leerlingen die in 2006 en 2007 eindexamen doen op HAVO en VWO. Daarnaast zijn de bronnen prima bruikbaar in andere leerjaren of voor profielwerkstukken en praktische opdrachten. De site is natuurlijk ook voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van onderwijs.

Let op: deze tekst verwijst naar een oude versie van de website van het Nationaal Archief. Ga naar de onderwijswebsite voor meer informatie.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in