Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Griep


Den Haag

De vogelgriep duikt in steeds meer landen op. Ook in Europa. Hoewel nog een dierenziekte, groeit de vrees voor een wereldwijde griepepidemie als een voor mensen besmettelijk virus ontstaat. De meest desastreuze epidemie uit het verleden is de Spaanse griep uit 1918. We weten nu dat die ook oorspronkelijk afkomstig is van Aziatische vogels.

Spaanse griep

In 1918 is de ziekte een raadsel. Het persbureau Reuter meldt in mei 1918 als eerste dat de Spaanse koning Alfonus XIII en zijn ministers geveld zijn door ‘een geheimzinnige ziekte’ die zich over heel Spanje heeft verspreid. Door de berichtgeving spreekt iedereen van de Spaanse griep. De ziekte heerst echter al in 1917 in Azië en is in maart 1918 in de VS gesignaleerd. Via Amerikaanse militairen komt de griep Europa binnen. De Spaanse griep epidemie woedt van 1918 tot 1920 en kost wereldwijd aan 20 tot 40 miljoen mensen het leven.

Voorzorgsmaatregelen nu

Natuurlijk weten we meer dan in 1918 maar dat betekent nog niet dat we ook veel meer kunnen doen. Verder dan een ophokplicht, verbod op vogelmarkten en –tentoonstellingen, mogelijke vaccinatie van pluimvee, het bestellen van virusremmers en opstellen van crisisplannen komen we niet. En of dat genoeg is om de ziekte tot stilstand te laten komen? Een vaccin is nog niet te maken omdat het griepvirus nog niet gemuteerd is. En als het zover is, dan nog duurt het maanden voor een vaccin beschikbaar komt. En dan is de productiecapaciteit nooit voldoende om de wereldbevolking te beschermen…

Bestrijding toen

Terug in de tijd: Half juli 1918 vaardigt de Centrale Gezondheidsraad een communiqué uit met adviezen:
“Laat bij dag en bij nacht zoveel mogelijk versche lucht in uw woning toe. Laat ieder naar vermogen medewerken om ook voortdurende luchtverversching tot stand te brengen in scholen, kantoren, werkplaatsen, fabrieken, winkels, weeshuizen, kazernes, booten, trams, treinen etc. Neem stof af met vochtige doeken en dweilen”. De griep heeft in 1918 Nederland in zijn ban. Huismiddeltjes als siropen of mentholsnuif helpen niet. De besmettelijkheid is te groot en geen kruid is er tegen gewassen.
Het virus kost één op de 250, in totaal 27.000 Nederlanders het leven. Hele gezinnen sterven. Opvallend is dat veel jonge mensen bezwijken.

Vooruitgang

Hopelijk sluit de wetenschap een herhaling van de geschiedenis uit en komen er meer dan alleen sanitaire maatregelen om ons te beschermen tegen de “Windvlaag des doods” zoals de griep in 1918 wordt genoemd.

Bronnen en literatuur

Gezondheidsraad 1920-1956 Toegangsnr. 2.15.33 Inventarisnr. 182
‘De Spaanse griep van ’18’, A.C. de Gooyer
‘In de greep van de griep’,  R. Steenhorst
‘In veel huizen wordt gerouwd: de Spaanse griep in Nederland’, R. Vugs
www.vergetenverleden.nl/spgriep.htm 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in