Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

De 25 dagen van Nederland: 13 november 1618, de Synode van Dordrecht


Den Haag

De Vrede van Munster en de proefdruk van de Statenvertaling zijn twee van de topstukken van het Nationaal Archief, die volop aandacht krijgen in de nieuwe aflevering van De 25 dagen van Nederland. De historische reeks die Waanders Uitgevers en het Nationaal Archief sinds enkele maanden uitgeven, is inmiddels gevorderd tot aflevering 10. Het beslissende moment is 13 november 1618, de dag van de Synode van Dordrecht. In deze aflevering wordt de periode van oorlog en vrede gedurende 1618-1648 beschreven en het thema ‘gelovigen en tolerantie’ uitgewerkt.

Oorlog en vrede

De jaren 1618-1648 zijn een belangrijke periode in onze vaderlandse geschiedenis. Feitelijk was Nederland al een republiek, maar de internationale erkenning kwam in 1648 met de Vrede van Munster. Toen ook werd de basis gelegd voor de tolerantie, zowel in godsdienstoefening als in meningsuiting, die zo karakteristiek voor Nederland was. De auteur, René van Stipriaan, trekt de lijn vanuit deze tijd dan ook prachtig door naar onze tijd. Voor de protestanten kwam in 1637 de eerste officiële vertaling van de bijbel in het Nederlands gereed, de zogenaamde Statenvertaling. Voor de uitoefening van het geloof was dat van eminent belang, omdat sindsdien in beginsel elk gezin de bijbel kon lezen.

Beslissende momenten

De reeks De 25 dagen van Nederland beschrijft op een heldere wijze 25 beslissende momenten in de Nederlandse geschiedenis. Die momenten strekken zich uit van de opstand der Bataven in 70 na Christus tot de moord op Pim Fortuyn in 2002. Elke aflevering behandelt één moment, maar beschrijft ook de tijd waarin dat moment viel en een thema. Zo was 23 mei 1568 de dag van de Slag bij Heiligerlee. In diezelfde aflevering wordt ook de tijd van de Opstand (1555-1585) en het thema ‘militairen’ beschreven.

De 25 dagen van Nederland mag zich in een brede belangstelling verheugen. Meer dan 12.000 mensen hebben zich op de serie geabonneerd en daarnaast worden nog veel exemplaren los verkocht in de winkel. Onze eigen geschiedenis blijft veel mensen boeien.

Verkoop en abonnement

De losse delen van De 25 dagen van Nederland zijn verkrijgbaar bij de boek- en tijdschriftenwinkels (prijs € 4,95). U kunt ook contact op te nemen met Waanders Uitgevers (038 4673400). De losse delen zijn te verzamelen in twee linnen banden, zodat een echt boekwerk ontstaat. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in