Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

De 25 dagen van Nederland


Den Haag

De wording van Nederland strekt zich uit over 2000 jaar. Elke eeuw laat zijn sporen na. Wie de geschiedenis van Nederland kent, begrijpt meer van het huidige Nederland. Om dit begrip te vergroten, verzorgen Waanders Uitgevers en het Nationaal Archief gezamenlijk een nieuwe historische reeks: De 25 dagen van Nederland.

Beslissende momenten

In 'De 25 dagen van Nederland' wordt op een heldere manier uiteengezet hoe Nederland is gemaakt tot wat het nu is. 'De 25 dagen van Nederland' bestaat uit 25 losse deeltjes die vanaf eind februari elke twee weken verschijnen. In elk deel wordt een historische dag uit de Nederlandse geschiedenis beschreven. Een gebeurtenis staat nooit op zichzelf. Elk van de 25 afleveringen bevat dan ook een uiteenzetting over de tijd waarin de historische gebeurtenis wortelt. De beschreven dag komt op die manier in een historische context te staan. Samen vormen de 25 afleveringen een ononderbroken geschiedenis van Nederland.

Auteurs

De 25 delen uit de reeks zijn geschreven door vooraanstaande historici en voorzien van mooie illustraties uit bekende musea en het Nationaal Archief. Elk deel van de reeks telt 24 pagina's en ongeveer 70 illustraties. Het eerste deel is geschreven door Geert Mak en draagt de titel 'De Romeinse tijd, oktober 70: Opstand der Bataven'. Het thema van het deel is 'de Nederlandse identiteit'.

De redactie van de reeks bestaat uit René Kok, Geert Mak, Erik Somers, Ben Speet, René van Stipriaan en Paul Brood. Vele archieven en musea verleenden hun medewerking aan de totstandkoming van de reeks.

Presentatie

De feestelijke presentatie van het eerste deel van de reeks vindt plaats op 24 februari in de Noorderkerk in Amsterdam. Op deze bijeenkomst spreekt historicus prof.dr. Piet de Rooy over 'de maatschappelijke relevantie van geschiedenis'. Geert Mak spreekt over 'de identiteit van Nederland'. Maarten van Boven, directeur van het Nationaal Archief, vertelt aan de hand van de aankoop van Manhatten iets over de nieuwswaarde van geschiedenis en de rol van primaire bronnen hierin.

Verkoop en abonnement

De losse delen van 'De 25 dagen van Nederland' zijn vanaf eind februari verkrijgbaar bij de boek- en tijdschriften handel (prijs € 4,95). U kunt zich ook op De 25 dagen van Nederland abonneren via http://www.waanders.nl/de-25-dagen-van-nederland of door contact op te nemen met Waanders Uitgevers (038-467 3400).

De losse delen zijn te verzamelen in twee linnen verzamelbanden, zodat een echt boekwerk ontstaat.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in