Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Particuliere gift over Greet Hofmans


Den Haag

‘In de hoop dat u er iets mee kunt’, schrijft de schenker van een document uit 1950 aan het Nationaal Archief. Het is de neerslag van een bijeenkomst van artsen en geestelijken met Greet Hofmans over haar (vermeende) gave. Het archief juicht de particuliere gift toe. Bekijk de bijlage voor het hele document.

Het verslag is het Nationaal Archief geschonken door de heer Nienhuis, gepensioneerd arts te Eelde. In zijn ouderlijk huis vond de bijeenkomst plaats op 15 april 1950. Aanwezig waren zo’n 15 medici en geestelijken. Nienhuis vertelt desgevraagd de documenten pas enkele jaren geleden ontdekt te hebben. Van zijn vader, die een van de aanwezige artsen was, heeft hij nooit iets over het opmerkelijke gesprek met de gebedsgenezeres gehoord. Na de dood van beide ouders vond hij het document in een boek van zijn moeder, Vorstin naast de rode loper. De heer Nienhuis vertelt dat een goede vriend van juffrouw Hofmans, architect De Vries, in de huisartsenpraktijk van zijn vader kwam. Zo is de connectie gelegd.

Bewijzen

Volgens het negen pagina’s tellende verslag zou gebedsgenezeres juffrouw Hofmans zelf gevraagd hebben om het gesprek met artsen en geestelijken uit de omgeving van haar woonplaats Hattem, omgeving Zwolle.
In de buurt van Hattem heeft zij in 1950 een reputatie allerlei ziektes te kunnen genezen, onder andere oogvertroebeling. Ze houdt massabijeenkomsten en helpt honderden mensen. Van Hofmans willen ze weten hoe ze dat doet. Getuige de aantekeningen die bewaard zijn gebleven, voelen de aanwezigen haar stevig aan de tand. De medici willen bewijzen van haar gave zien. Misschien is er wel meer tussen hemel en aarde, maar hoe gaat ze dan precies te werk?

Citaten

Het bijzondere aan het document is dat Greet Hofmans uitvoerig antwoord geeft op de vragen van de sceptische ondervragers. Ze geeft ook voorbeelden van ‘patiënten’ die door haar zijn genezen. Wat de artsen en geestelijken uiteindelijk van haar persoon vinden, leest u aan het einde terug.

Waardevol

Het Nationaal Archief is aangenaam verrast met de particuliere gift omdat het documenten betreft die onderzoekers meer inzicht kunnen bieden in de persoon Greet Hofmans. Het beschouwt historische documenten van betrokkenen als een waardevolle aanvulling op de bestaande archievencollectie. Het archief juicht de schenking daarom toe. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in