Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Oranjehotel en Oorlogsgids


Den Haag

De Doodenboeken van de Stichting Oranjehotel, de Scheveningse strafgevangenis in de Tweede Wereldoorlog, staan nu op de website van het Nationaal Archief: Gevangen in het Oranjehotel: Verzetsstrijders 1940-1945. Voor de onderzoeker is er de nieuwe Oorlogsgids. Daarin geeft het Nationaal Archief antwoord op de 25 meest gestelde vragen over oorlogsarchieven in Nederland.

Met deze nieuwe onderdelen van de website helpt het Nationaal Archief docenten, scholieren en onderzoekers snel op weg naar informatie over een van de meest bestudeerde onderwerpen uit het Nederlandse verleden.

Oranjehotel op internet

Oranjehotel is de geuzennaam van een deel van de beruchte Scheveningse strafgevangenis uit de Tweede Wereldoorlog. Hier hield de Duitse bezetter tienduizenden verzetsstrijders vast, afkomstig uit alle geledingen van de Nederlandse samenleving. In de Doodenboeken zijn de foto's bijeengebracht van 750 Nederlanders die de gevangenis niet hebben overleefd, of van hieruit naar een concentratiekamp zijn gebracht en daar zijn omgekomen. De Doodenboeken zijn samengesteld door de Stichting Oranjehotel die na de oorlog is opgericht met het doel de herinnering aan de slachtoffers levend te houden.

Vorig jaar zijn de Doodenboeken in bewaring gegeven bij het Nationaal Archief. Daarop is het initiatief voor deze educatieve website genomen. De website biedt de leerling de mogelijkheid zelfstandig onderzoek te doen naar het verzet in Nederland in de oorlogsjaren. Door middel van gerichte onderzoekstips kan de leerling in zijn eigen woonplaats biografische en andere gegevens verzamelen voor zijn profielwerkstuk. Op de website Oranjehotel vindt de scholier een aantal voorbeelden van biografieën van (lokale) helden, en veel achtergrondinformatie over het Nederlandse verzet. Centraal staat het gebruik van archieven, maar ook staan er praktische tips op over bronnen op internet, in bibliotheken en in de (verzets)musea.

Oorlogsgids op internet

Waarom is mijn grootvader na de oorlog zijn stemrecht kwijtgeraakt? Wat is er in jullie archieven te vinden over concentratiekampen in Nederland? Ik heb gewerkt als dwangarbeider: in welk archief vind ik daar informatie over? Vrijwel dagelijks krijgt het Nationaal Archief vragen over de Tweede Wereldoorlog. De antwoorden op de 25 meest gestelde vragen zijn nu te vinden in de Oorlogsgids op deze website.

Het Nationaal Archief bewaart zo'n 350 archieven die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om archieven van overheidsinstellingen en particulieren die - direct of indirect - zijn ontstaan als gevolg van de Duitse inval in Nederland en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, zoals bijvoorbeeld  het archief van de Nederlandse regering in ballingschap in Londen. Ook archieven van overheidsinstellingen, die al bestonden in 1940 maar die tijdens de oorlogsjaren ingrijpend van karakter zijn veranderd, vallen hieronder. Daarnaast zijn er archieven die na de oorlog zijn gevormd en die betrekking hebben op de nasleep van de oorlog, zoals de archieven van de bijzondere rechtspleging en de archieven van de Commissies tot Opsporing van Oorlogsmisdadigers.

Op de website is te lezen in welke archieven onderzoek gedaan moet worden om een antwoord te krijgen op de 25 meest gestelde vragen. Met behulp van duidelijke aanwijzingen kunnen (amateur)onderzoekers en historisch belangstellenden gemakkelijker zèlf archiefonderzoek doen. De nieuwe Oorlogsgids zet ook de inzageprocedures voor oorlogsarchieven uiteen en verwijst naar relevante literatuur. Uitgangspunt voor de gids is de collectie van het Nationaal Archief, maar soms worden ook belangrijke archieven elders genoemd, zoals bij het NIOD en gemeentelijke archiefdiensten.

Adressen

- Gevangen in het Oranjehotel: Verzetsstrijders 1940-1945
De Oorlogsgids: De 25 meest gestelde vragen over oorlogsarchieven 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in