Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nationaal Archief Magazine 2004/4

Door een technische storing is aanmaken van een gebruikersprofiel en het reserveren van archiefstukken op dit moment niet mogelijk. Er wordt gewerkt aan een oplossing. Onze excuses voor het ongemak.

Den Haag

Archief van een tv-pionier

Erik de Vries liet zijn persoonlijk archief aan het Nationaal Archief na. Een archief dat in het teken staat van zijn liefde voor het medium televisie. Hij was de belangrijkste man achter de schermen toen op 1 oktober 1951 de eerste officiële uitzending in Nederland de lucht inging. De ‘vader van de Nederlandse televisie’ zoals hij bestempeld wordt, liep in zijn tijd voorop omdat hij televisie zag als een middel tot echte communicatie. Om elkaar te informeren, van elkaar te leren en elkaar te respecteren. Mediawetenschapper en biografe Sonja de Leeuw vertelt een uniek verhaal over deze Hollandse pionier.

Drees en Indië

Verder een artikel van journalist en Drees-kenner John Jansen van Galen over Drees naar aanleiding van het verschijnen van het derde deel van Hans Daalders vierdelige biografie. Hierin staat de rol van Drees in de dekolonisatie van Nederlands-Indië tussen 1945 en 1949 centraal. Het archief van Drees dat zich in het Nationaal Archief bevindt, is niet alleen omvangrijk maar is door Drees’ gebruik van steno lastig te doorgronden. Daalders geeft in zijn biografie een aantal nieuwe gezichtspunten op de houding van Drees in de Indonesische kwestie.

Rosita Steenbeek

Ook besteedt het magazine aandacht aan de romanschrijfster Rosita Steenbeek. Zij vertelt over haar persoonlijke archief dat verdeeld is over Rome en Amsterdam.

Waar te vinden?

Het Nationaal Archief Magazine is te krijgen bij musea, openbare bibliotheken, archiefinstellingen en faculteiten geschiedenis. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in