Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nationaal Archief Magazine 2004/3


Den Haag

Retour Amsterdam Riga

Het hoofdartikel verhaalt over de intensieve handel van de Republiek met Oostzeelanden. Amsterdam werd daarmee in de gouden eeuwde wereldstapelmarkt voor graan.
Vanaf de Middeleeuwen zeilden de Nederlanders door de Sont langs Kopenhagen over de Oostzee om handel te drijven met Hanzesteden als Dantzig, Koningsbergen, Riga en Tallin. Tijd om eens een verklaring te zoeken voor de onbekendheid van deze Oostzeehandel die de Republiek bepaald geen windeieren heeft gelegd.

Stamboomonderzoek

Verder leest u in het Magazine over de genealogisch correspondente van het gemeentearchief Nijmegen. Ze verricht stamboomonderzoek voor opdrachtgevers uit binnen- en buitenland en weet menig verloren gewaand familielid op te sporen.

Ook is een interview met de directeur van het Nationaal Archief, Maarten van Boven te lezen. Over het belang van geschiedenis voor het historisch bewustzijn, het makkelijker maken van historisch onderzoek en het zichtbaar maken van de collectie.

In de rubriek 'Op bezoek bij', vertelt Paul Witteman welke archieven hij gebruikt voor zijn werk als interviewer. Zelf bewaart hij in elk geval niets.

Waar te vinden?

Het Nationaal Archief Magazine is te krijgen bij musea, openbare bibliotheken, archiefinstellingen en faculteiten geschiedenis. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in