Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nationaal Archief Magazine 2004/2


Den Haag

Nagetrapt tot de laatste dag

Het hoofdartikel in het Magazine geeft een reconstructie van een pikante episode uit de Nederlandse voetbalhistorie:In 1954 werd in Nederland het betaalde voetbal ingevoerd. De voetbalbond heeft echter jarenlang de overgang van amateurvoetbal naar het betaalde competitievoetbal geblokkeerd. Zelfs met ontoelaatbare middelen zoals uit de correspondentie in het KNVB-archief over ‘de zaak Beb Bakhuys’ blijkt.

Verder leest u in het Magazine over de toestroom van Belgische vluchtelingen naar Nederland in de Eerste Wereldoorlog. Zo’n 100.000 vluchtelingen verbleven in zogeheten vluchtoorden.

Colijn

Ook is een interview met de biograaf van Colijn te lezen. De historicus Herman Langeveld belicht Colijns optreden als premier tussen 1933-1939. Van de mythe Colijn blijft weinig over. Het tweede deel van de Colijn-biografie, getiteld ‘Schipper naast God’, laat zien dat Colijn’s koloniale, militaire, sociaal-economische en monetaire politiek een mislukking was. Saillant detail in de biografie is het feit dat Colijn een maitresse had. Hoewel dit al eerder bekend was, krijgt het nu in de media toch ruimschoots aandacht.

In de rubriek ‘In onderzoek’ vertelt de historicus Jaap Jacobs over zijn zoektocht in de archieven  naar Petrus Stuyvesant. De man die in 1664 Nieuw-Amsterdam (het huidige New York) aan de Engelsen afstaat.

Waar te vinden?

Het Nationaal Archief Magazine is te vinden bij musea, openbare bibliotheken, archiefinstellingen en faculteiten geschiedenis. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in