Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Interlands in beeld


Den Haag

Hoe doet Oranje het? Het EK 2004 houdt de Oranjefans voorlopig in de ban. Straten zijn al weken van te voren versierd met vlaggetjes. Supporters tooien zich met de nationale strijdkleur oranje. Wie wil weten hoe het er vroeger aan toe ging bij interlands kan nu KNVB-foto’s bekijken in de fotocollectie van het Nationaal Archief. 
Vanaf vandaag staan 1300 foto’s, afkomstig uit drie prachtige KNVB- fotoboeken, online.

Tijdsbeeld

De foto’s dateren uit de periode 1894-1940. In de fotoboeken staat precies beschreven om welke wedstrijd het gaat, wie er mee spelen en wat de uitslag is. Deze gegevens zijn opgenomen in de beschrijvingen van de foto’s.
Naast foto’s van de wedstrijden zelf zijn ook beelden van de reis erheen en uitstapjes te zien. Ook de bobo’s, diners en voetbalvrouwen ontbreken niet.
De foto’s geven een prachtig tijdsbeeld.

Kleding

De mannelijke supporters komen met lange jas en hoed naar het stadion en kunnen aan de rand van het veld staan. Veel dames in het publiek zijn te zien met bontjas en handtas. Scheidsrechters dragen een overhemd met een jasje boven een korte broek.
De keeper speelt nog met een pet op en de tenues, in zeer diverse uitvoeringen, zijn nog alleen voorzien van de Hollandse Leeuw. Ook is op een aantal foto’s de eerste mascotte van het Nederlands Elftal te zien: een speelgoedkonijn dat tijdens de wedstrijd in het doel zit. Als overblijfsel krijgen debutanten nu nog steeds een konijnenspeldje.

Commercie

In de jaren dertig sijpelt voorzichtig wat reclame het stadion binnen: bescheiden borden met ‘Wees Slim koop Glim’, ‘Zwanenburg maakt wat smaakt’ of ‘Oranjeboombier’.

Voetbalgeweld

In de beginjaren van het voetbal staat of zit het publiek rustig de wedstrijden te bekijken. Meestal ontbreken (hoge) hekken. Toch komt de politie al in 1927 in actie als het publiek door de afrastering breekt en het veld opstormt. Bereden politie herstelt uiteindelijk de openbare orde en is daarna vaker bij wedstrijden aanwezig.

Geschiedenis

Hoe het voetbal vroeger georganiseerd was, is ook na te gaan bij het Nationaal Archief. Het omvangrijke archief van de KNVB wordt in Den Haag bewaard. In de inleiding op het archief is de geschiedenis van de KNVB uitvoerig beschreven.

Waar te vinden

In de fotocollectie zijn de 1300 KNVB-foto’s terug te vinden. De fotocollectie bevat niet alleen voetbalfoto’s uit de KNVB-boeken maar ook uit andere collecties.
Om alleen de KNVB-collectie te bekijken, dient u bij 'toon alle thema's' de collectie 'KNVB' aan te klikken. In de velden 'datum vanaf'en 'datum tot' kunt u jaartal e.d. invoeren om specifieke foto’s of wedstrijden te vinden.

Bronnen en literatuur

Nationaal Archief Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), 1889-1996 (1997)
Toegangsnr. 2.19.123 Inventarisnr. 3928-3930
www.gahetna/collectie/fotocollectie/knvb/
www.knvb.nl
 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in