Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Geschiedenis in beeld


Den Haag

Ruim een eeuw Nederlandse geschiedenis door de ogen van de persfotograaf: de nieuwe fotocollectie van het Nationaal Archief is vanaf 8 april online beschikbaar via: fotocollectie

Beelden vertellen soms meer dan woorden

De uitvinding van de fotografie dateert van 1839. Aan het eind van de 19e eeuw verschenen voor het eerst foto's in week- en dagbladen. Voor de dagbladen duurde het drukken van de foto's nog te lang. Pas in de loop van de jaren twintig van de vorige eeuw wordt de foto een vanzelfsprekend element in de dagbladen. Persfoto's zijn een goede aanvulling op geschreven bronnen en geven een prachtig tijdsbeeld.

Samenstelling fotocollectie

In de loop der jaren heeft het Nationaal Archief diverse collecties persfoto's verworven. Inmiddels een bezit van een half miljoen foto's die een authentiek beeld van het dagelijks leven, kleine en grote gebeurtenissen, de Nederlandse politiek en het Koninklijk Huis tussen 1880 en 1990 geven.
De grootste collectie foto's betreft die van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) die in 1996 is overgedragen. Deze collectie bestaat niet alleen uit foto's van de RVD maar bevat ook de collectie van het Algemeen Nederlands Fotopersbureau (ANEFO), Arbeidsinspectie, Uitgeversmaatschappij Elsevier en van de persfotograaf Willem van der Poll.

Tegenhanger Polygoon

De collectie van ANEFO beslaat de periode 1945-1989 en bevat persfoto's over alle actuele Nederlandse gebeurtenissen die de krant hebben gehaald. Bijvoorbeeld de bevrijding en wederopbouw, politiek en kamerdebatten, koninklijke familie, voetbalwedstrijden, treinrampen en allerlei onderwerpen uit het dagelijks leven. De verzameling telt 346.000 zwart-wit negatieven.
In feite is deze collectie door zijn omvangrijkheid de fotografische tegenhanger van de bekende Polygoon-journaals.

Willem van der Poll

Als een van de eerste rondreizende persfotografen maakte hij foto's  van buitenlandse politieke gebeurtenissen maar ook van het dagelijkse leven in Nederland. Een zeer diverse verzameling met verrassende foto's uit vroeger tijden. Van der Poll werkte voor Associated Press, Berliner Tageblatt en als zelfstandig fotograaf in Londen.

Elsevier

Deze collectie bevat ruim 47.000 foto's gemaakt voor de tijdschriften 'De Prins' (1901 - 1940) en 'Wereldkroniek' (1945 - 1970). Ook hier weer een grote diversiteit aan onderwerpen: van staatsbezoeken en buitenlandse politiek tot demonstraties en sport.

Industrie

De collectie van de Arbeidsinspectie beslaat de periode 1900-1955 en toont foto's van machines en mooie tijdsbeelden van niet meer bestaande industrietakken.

Betere toegankelijkheid

Tot nu toe waren de persfoto's alleen in de studiezaal van het Nationaal Archief te bekijken. Door de fotocollectie via internet beschikbaar te stellen kan iedereen met belangstelling voor de Nederlandse geschiedenis de foto's bekijken.

Gebruik fotocollectie

Via de fotocollectie is zoeken heel eenvoudig; vul een woord eventueel met een tijdsaanduiding in, en de treffers verschijnen meteen op het beeldscherm.
De beschrijvingen bij de foto's zijn nog niet optimaal. Het Nationaal Archief werkt hard aan de verbetering hiervan zodat in de toekomst een zoekopdracht meer resultaten oplevert. De bezoekers kunnen met de commentaarfunctie extra informatie bij de foto's geven. Op die manier is de fotocollectie interactief te gebruiken.

De fotocollectie kan met recht een goede uitbreiding van het digitale nationale erfgoed genoemd worden en is een bezoek meer dan waard.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in