Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam


Den Haag

Let op: Dit bericht uit het nieuwsarchief gaat over een oude website. Ga direct naar de onderwijswebsite.

Nieuwe website voor het voortgezet onderwijs

De nieuwe onderwijswebsite ‘Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam’ van het Nationaal Archief is nu online. De website is bedoeld voor leerlingen in het voortgezet onderwijs die in 2005 eindexamen geschiedenis doen en de geschiedenisdocenten die hen daartoe klaarstomen. Het resultaat is een verrassend actuele website over oorlog, de rol van de media en internationale verhoudingen op basis van authentiek archiefmateriaal. ‘Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam’ is gemaakt in nauw overleg met leden van de Vereniging voor Geschiedenisleraren Nederland (VGN).

Archiefbronnen

Het Nationaal Archief maakt ieder jaar een website over het eindexamenonderwerp geschiedenis. Na de succesvolle website ‘Katoen in Twente’ uit 2003, is er nu dus een website die aansluit bij het onderwerp van 2005 ‘Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam’. De website bevat materiaal uit de archieven van het Kabinet van de Minister-President en de Tweede Kamer plus vele persfoto’s over Vietnam. Daarmee is de website niet alleen informatief, maar geeft ze ook een goed sfeerbeeld van deze recente periode uit de wereldgeschiedenis.

Opzet

‘Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam’ bestaat uit vier uiteenlopende onderdelen. In de hoofdstukken ‘Vijandbeeld’, ‘Publieke opinie’ en ‘Internationale verhoudingen’ wordt aandacht besteed aan thema’s als protesten tegen de Vietnam-oorlog, de rol van de media, de internationale verhoudingen en in het bijzonder de standpunten van onze regering met betrekking tot Vietnam. Een aantal thema’s is voorzien van vragen en opdrachten, waardoor de site geschikt is voor zowel toetsing door een individuele leerling als voor het gebruik in groepsverband.

Uniek fotomateriaal

In het onderdeel ‘Beelden 1945-1986’ zijn ruim 50 foto’s over Vietnam opgenomen, waaronder afdrukken uit de collectie van de Rijksvoorlichtingsdienst die nooit eerder zijn gepubliceerd. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in