Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Toneelvoorstelling over het Friese verzet


Den Haag

Het toneelstuk 'Der Dames Verzet' gaat over drie vrouwen tijdens de bezetting. Twee van hen zijn verbonden met de Friese illegaliteit. Joop is de vrouw van een leider van een verzetsgroep en Esmée verricht zelf werk voor deze afdeling van de ondergrondse. De derde vrouw is Antoinette. Zij woont samen met een Duitse officier. Op deze man blijkt echter ook Esmée verliefd te zijn. Ingrediënten voor een drama over idealen, vriendschap, jaloezie en verraad. Én ingrediënten gedeeltelijk ontleend aan gegevens uit het archief van de Bijzondere Rechtspleging. De voorstelling gaat op 15 maart in Leeuwarden in première en maakt een tournee door Nederland tot en met 22 mei.

Context

De nieuwe productie van theatergroep COM.PLOT is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal uit het Friese verzet. Om de historische context van het verhaal zo genuanceerd en waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven hebben de actrices onderzoek gedaan naar hun personages. Over Joop en Esmée bleek veel informatie te vinden in boeken en krantenartikelen, maar over Antoinette was veel minder bekend. Hun speurtocht eindigde in het Nationaal Archief.

Dossier

De actrices vonden in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) een dossier over Antoinette. Hierin bevinden zich processtukken waaruit blijkt dat Antoinette na afloop van de oorlog ter dood veroordeeld is, maar dat deze straf nooit ten uitvoer is gebracht. Uiteindelijk werd het vonnis omgezet in tien jaar gevangenisstraf. Verder bevinden zich in het dossier procesverbalen van getuigen en verklaringen van Antoinette zelf

Drama

De toneelvoorstelling is een drama over idealen, vriendschap, jaloezie en verraad. De vrouwen hebben alledrie een eigen kijk op degebeurtenissen. Ook krijgen zij allemaal persoonlijke tragedies te verwerken. De oorlogsomstandigheden zijn daarbij zenuwslopend en zorgen voor een explosieve sfeer. Dit alles leidt tot een huiveringwekkende afloop. Joop verliest haar man en Antoinette verraadt Esmée aan de Duitsers. Begin september 1944 wordt zij geëxecuteerd. Haar lichaam wordt gedumpt in het Groningse Van Starkenborghkanaal.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in