Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

SARS gijzelt archieven


Den Haag

Niet alleen mensen mogen hun huizen niet meer uit. Ook archiefstukken mogen niet in het vliegtuig naar Nederland worden gevlogen, want SARS vliegt misschien mee. Het Nationaal Archief gaf begin 2003 twintig kaarten in bruikleen voor de tentoonstelling in Taiwan over de relatie tussen dit land en Nederland in de 17de eeuw. De kaarten komen voorlopig niet terug. Een koerier heen sturen is te riskant, maar verpakte kisten zonder begeleiding misschien ook wel. Het coronavirus schijnt op dood materiaal te kunnen overleven. Voorlopig is er nog geen transport.

Er werd veel over en weer gemaild. Een draaiboek lag al klaar. Eind april was de tentoonstelling afgelopen en half mei zou de overdracht plaatsvinden. SARS was er al, maar het risico van besmetting werd miniem geacht, omdat Taiwan op dat moment weinig gevallen had. Maar een paar dagen later bleek dat toch ook in Taiwan het aantal SARS-slachtofffers meer dan verdubbeld was. Het Nationaal Archief besloot niet zelf een medewerker te sturen in verband met mogelijk besmettingsgevaar. Het inhuren van een externe koerier bleek de volgende optie.

Op 8 mei kwam de Wereldorganisatie voor de Gezondheid WHO met een negatief reisadvies naar onder meer Taipei in Taiwan. En juist daar liggen de twintig kaarten opgeborgen. Ook de externe koerier wilde zijn leven niet wagen. Bovendien bracht op 12 mei ook het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies uit, voor heel Taiwan.
Er restte het Nationaal Archief niets anders dan te vragen of het Nationaal Paleismuseum in Taipei de stukken goed verpakt kon opbergen, tot de SARS overvliegt.       
 

Termen:

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in