Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nationaal Archief levert belangrijke bijdrage aan tentoonstelling in Taiwan


Den Haag

In 1624 zetten de eerste Nederlanders voet op de bodem van Formosa, het huidige Taiwan. Met schepen van de VOC waren zij naar Azië gekomen om handel te drijven. Op Taiwan bouwden zij het Fort Zeelandia en de stad Provintia om hun handelspositie te verstevigen. In 1662 slaagden de Chinezen er in de Nederlanders van het eiland te verdrijven. Daarmee begon een periode van honderden jaren Chinese overheersing. Hoewel Taiwan een aardige mate van zelfbestuur heeft, blijft zij een provincie van China. Ook de politiek bleef verdeeld tussen Chinese afhankelijkheid enerzijds en een onafhankelijke staat anderzijds. Nu de voormalig heersende partij Kwomintang haar meerderheid heeft verloren, komt er eindelijk oog voor de geschiedenis van Taiwan vóór de invloed van China.

Eigen geschiedenis

In dit daglicht bekeken is de tentoonstelling Formosa: Taiwan, Holland and East-Asia in the 17th Century, een doorbraak. Van 24 januari tot 30 april 2003 organiseert het Nationaal Paleismuseum in Taipei deze grote expositie. Centraal in deze tentoonstelling staat de relatie tussen Taiwan en Nederland, maar er is ook aandacht voor de relaties met China, Indonesië en Japan. Initiatiefnemer is Robin Ruizendaal, wetenschapper uit Leiden en woonachtig in Taipei. De tentoonstelling laat zien dat Taiwan een eigen geschiedenis en cultuur heeft, los van China.

Kustlijn

Naast het Westfries Museum, het Rijksmuseum, het Amsterdams Historisch Museum en diverse andere musea in het buitenland, is het Nationaal Archief een belangrijke partner in deze tentoonstelling. Maarten van Boven, de Algemeen Rijksarchivaris, ging naar Taipei om bij de opening van de tentoonstelling aanwezig te zijn. Maar liefst 20 kaarten werden in bruikleen gegeven aan het Nationaal Paleismuseum. Zo zijn er diverse 17e-eeuwse kaarten van de kustlijn en van havenplaatsen van het voormalige Formosa te bezichtigen. Tevens zijn een aantal belangrijke stukken uit het VOC-archief in de tentoonstelling opgenomen. Voor de thuisblijvers een schrale troost, maar in de database Atlas Mutual Heritage en op de website van de tentoonstelling kunt u enkele uitgeleende documenten bezichtigen. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in