Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Lief en leed in het Nationaal Archief: inburgeringscursussen


Den Haag

Een unieke samenwerking tussen erfgoedinstellingen, de Regionale Opleidingscentra (ROC's) en de Nederlandse Museumvereniging heeft een lesmap opgeleverd voor inburgeringscursisten. Donderdag 20 februari wordt het eerste exemplaar van de lesmap 'Geschiedenis van de eigen omgeving; intercultureel erfgoedproject voor Nederlands als Tweede Taal' aangeboden aan Jacques Wallage, burgemeester van Groningen. In een aantal werkgroepen zijn lessen over het Nederlands erfgoed ontwikkeld. Elke werkgroep bestond uit een medewerker van een erfgoedinstelling (archieven, monumenten en een archeologisch museum), een docent Nederlands als Tweede Taal van een ROC en een medewerker van de Nederlandse Museumvereniging. Geschiedenis van de eigen omgeving stond centraal bij de keuze van de onderwerpen. In sommige gevallen gaf een archief, een archeologische opgraving of een monument in een bepaalde plaats directe aanleiding voor een geschikt onderwerp. Samen met cursisten zijn een aantal proeflessen gemaakt.

Koninginnedag

Een verjaardag, huwelijk of begrafenis wordt in iedere cultuur met eigen tradities gevierd. De grote overeenkomst tussen culturen is dat ze allemaal bij zulke momenten stil staan. Vaak worden deze gebeurtenissen goed gedocumenteerd door middel van foto's of officiële stukken. In Nederland is de verjaardag een belangrijke gebeurtenis. De verjaardag van de koningin is zelfs een nationale feestdag. In het Nationaal Archief staat tijdens de inburgeringscursus de viering van koninginnedag centraal.

Deze traditie is begonnen toen prinses Wilhelmina 9 jaar werd, op 31 augustus 1889. Een comité in Den Haag organiseerde een groot feest voor alle kinderen van de stad met allerlei feestelijkheden op straat. Vanaf dat moment werd jaarlijks Prinsessedag gevierd. Toen Wilhelmina koningin werd, veranderde de naam in Koninginnedag. De datum van het feest verplaatste naar 30 april toen Juliana de troon besteeg. Aangezien koningin Beatrix in de winter jarig is, werd besloten om de datum van 30 april te handhaven. In het Nationaal Archief zijn dossiers met allerlei documenten over het feest van de 9e verjaardag van Wilhelmina te vinden. Eén van de organisatoren van het feest heeft toentertijd alle gegevens bewaard. Daarnaast zijn er in de archieven van het Kabinet van de Koningin, van de ministeries en van particulieren gegevens over de Koninginnedagvieringen te vinden.

Inburgering in de depots van het Nationaal Archief

Het doel van het cursusonderdeel in het Nationaal Archief is de cursist kennis te laten maken met de verschillende tradities in het organiseren van onder andere verjaardagen. Welke persoonlijke ervaringen brengen cursisten mee? Hoe cultuurgebonden zijn deze ervaringen? Zijn de manieren waarop men een verjaardag viert in de loop van de tijd veranderd? Hoe zijn dergelijke gebeurtenissen gedocumenteerd? Aan de hand van eigen foto's en herinneringen maken de cursisten kennis met de documentatie in het Nationaal Archief. Ze krijgen tevens een rondleiding in de depots en bestuderen een aantal originele stukken uit het archief van de familie Van Bylandt-Hall. In dit archief zitten diverse documenten en foto's die laten zien hoe de Nederlandse koninklijke familie de feesten vierde en hoe er wordt begraven.

Voor meer informatie over deze lesmap kunt u contact opnemen met mevrouw Dineke Stam van de Nederlandse Museumvereniging (Interculturele programma's) in Amsterdam. E-mail: dstam@museumvereniging.nl

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in