Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Hendrik Hamel: net zo beroemd in Zuid-Korea als Guus Hiddink


Den Haag

Een beroemde Nederlandse zeevaarder die eeuwen geleden op de kust van Korea is gestrand? Slechts een enkele Nederlander weet dat dit Hendrik Hamel is. Hij was een boekhouder uit Gorinchem die na schipbreuk van het VOC-schip De Sperwer in 1653 op het schiereiland aanspoelde. Hamel is in Zuid-Korea net zo beroemd als de nu al legendarische voetbalcoach Hiddink

Wie naar Zuid-Korea gaat, ondervindt aan den lijve dat Hendrik Hamel in een adem wordt genoemd met Nederland. Ieder schoolkind leert daar namelijk dat de 17de-eeuwse Nederlander de westerse ontdekker is van Korea. Op het eiland Cheju staat zelfs een monument voor hem.

Journaal

Wat Hamel zo geliefd maakt bij de Koreanen, is dat het land dankzij zijn nieuwsgierigheid en ijver over een 50 pagina's tellend verslag beschikt waarin het alledaagse leven halverwege de 17de -eeuw staat beschreven. Aangezien Korea buitenlanders eeuwenlang buiten de deur heeft gehouden, is dit journaal van Hamel een unieke bron voor de Koreaanse geschiedenis.

Hameljaar

Omdat het dit jaar 350 jaar geleden is dat de relatie tussen Nederland en Zuid-Korea is ontstaan, heeft de Nederlandse ambassade in Seoel 2003 tot 'Hameljaar' uitgeroepen. Een van de hoogtepunten is een tentoonstelling over Hamel, die op 11 augustus zal worden geopend door ambassadeur Hein de Vries. Voor die bijzondere gelegenheid verhuist het Hameljournaal heel even van het Nationaal Archief naar het Cheju Nationaal Museum.

Nationaal Archief Magazine

Om het gemis voor de Nederlandse thuisblijvers een beetje goed te maken, wijdt het Nationaal Archief Magazine een uitgebreid artikel aan de relatie tussen beide landen als gevolg van Hamel èn Hiddink.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in