Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

De griep: Windvlaag des doods


Den Haag

"Een minuut kan te laat zijn. Napoleon verloor den slag bij Waterloo, doordat hij even te laat was. Weest gij op tijd. Verschaf u de Abdijsiroop vóór woensdag. Een flesch Abdijsiroop heeft reeds duizenden beschermd voor ernstiger ziekten. De griep is nog niet weg!!! Moet gij er ook onder vallen? Kerels als bomen worden in één dag door de Griep weggemaaid." De griep heeft in 1918 Nederland in zijn ban. Huismiddeltjes als siropen of mentholsnuif helpen niet. De besmettelijkheid is te groot en geen kruid is er tegen gewassen.

Spaanse griep

Het persbureau Reuter meldt in mei 1918 als eerste dat de Spaanse koning Alfonus XIII en zijn ministers geveld zijn door 'een geheimzinnige ziekte' die zich over heel Spanje heeft verspreid. 'Men beschouwt de ziekte niet als van ernstige aard.' Dat wordt snel anders. Een paar dagen later meldt het persbureau dat 'de ziekte zich met merkwaardige snelheid heeft verspreid.' Door de berichtgeving spreekt iedereen van de Spaanse griep. De ziekte heerst echter al in 1917 in Azië en is in maart 1918 in de VS gesignaleerd. Via Amerikaanse militairen komt de griep Europa binnen. De Spaanse griep epidemie woedt van 1918 tot 1920 en kost wereldwijd aan 20 tot 40 miljoen mensen het leven.

Maatregelen

Half juli vaardigt de Centrale Gezondheidsraad een communiqué uit met adviezen: "Laat bij dag en bij nacht zoveel mogelijk versche lucht in uw woning toe. Laat ieder naar vermogen medewerken om ook voortdurende luchtverversching tot stand te brengen in scholen, kantoren, werkplaatsen, fabrieken, winkels, weeshuizen, kazernes, booten, trams, treinen etc. Neem stof af met vochtige doeken en dweilen".
De ziekte lijkt in augustus af te nemen maar komt in volle hevigheid in het najaar  terug. Het Tweede Kamerlid Van Ravensteyn verzoekt de Minister van Arbeid, Aalberse om maatregelen. De minister antwoordt dat het vooral de longontsteking is die de dood veroorzaakt en dat sanitaire maatregelen al aanbevolen zijn. Om de weerstand van de bevolking te verbeteren besluit de regering het broodrantsoen te verhogen van 200 naar 280 gram. Veel zal dat  niet helpen. Het virus kost één op de 250, in totaal 27.000 Nederlanders het leven. Hele gezinnen sterven. Opvallend is dat veel jonge mensen bezwijken.

Dodelijke epidemie

Het is niet langer de vraag of er weer een wereldwijde en dodelijke griepepidemie komt, maar wanneer zeggen virusdeskundigen. Een Nederlands bedrijf sloot begin januari een contract met een Franse firma voor de ontwikkeling en productie van vaccins tegen griep, gebaseerd op een nieuwe technologie die een veel grotere en snellere productie van vaccins mogelijk maakt. Nu zit er nog een half jaar tussen de uitbraak van een griepgolf en het produceren van voldoende vaccin. Dan zijn we bij een nieuwe dodelijke griepvariant nog veel te laat….

Archief en literatuur

- Archief Gezondheidsraad 1920-1956 Toegangsnr. 2.15.33 Inventarisnr. 182
- Archief Ministerraad 1823-1977 Toegangsnr. 2.02.05.02  Inventarisnr. 138
- Archief Handelingen Staten-Generaal Toegangsnr. 2.02.22 Inventarisnr. 618
- 'De Spaanse griep van '18', A.C. de Gooyer
- 'In de greep van de griep',  R. Steenhorst
- 'In veel huizen wordt gerouwd: de Spaanse griep in Nederland', R. Vugs
- www.rivm.nl
- www.vergetenverleden.nl/spgriep.htm 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in