Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Conferentie Conservering van Archieven in Tropisch Klimaat


Den Haag

Het Nationaal Archief houdt eind november op Curaçao de tweede conferentie over conservering van archieven in tropisch klimaat. De eerste werd in 2001 in Jakarta gehouden. Drie vragen aan projectleider Gerrit de Bruin.

Waarom vindt de conferentie plaats?

De conferentie heeft als doel een belangrijke impuls te geven aan de conservering van archieven die in een heet en vochtig klimaat worden bewaard. Tot voor kort kregen deze meest bedreigde archieven de minste aandacht. De importantie van het in staat houden van archieven in een tropisch klimaat vindt het Nationaal Archief zeer groot.

Op wat voor manier is het Nationaal Archief betrokken bij de conferentie?

Wij zijn organisator, samen met het Nationaal Archief van de Antillen en de International Council on Archives (ICA), en we hebben het programma opgesteld. Vele archieven die wij beheren zijn geboren in landen met een tropisch klimaat en zijn of worden daar nog steeds bewaard. Daardoor hebben wij kennis opgedaan over het behoud die we op deze conferentie willen delen.

Wat is het belang van deze 'tropische' archieven?

De archieven in bijvoorbeeld Suriname en de Antillen geven inzicht in de eigen identiteit van het desbetreffende gebied, de sociale en geografische ontwikkeling etc. Daarnaast bevatten ze (deels) onze gezamenlijke geschiedenis waardoor de archieven hier en overzee elkaar aanvullen. Je mag wel zeggen dat ze een schat aan kennis bieden die belangrijk is voor beide landen. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in