Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Brieven aan de premier in het Nationaal Archief Magazine


Den Haag

Nederland kampt met een recessie. Na jaren waarin de welvaart tot in de hemel leek te reiken was dat de harde boodschap van Prinsjesdag 2003. Hoewel premier Balkenende zich vastberaden toont om het staatshuishoudboekje weer op orde te brengen, wacht zijn kabinet een zware klus. De bezuinigingen op de sociale uitkeringen en de gezondheidszorg; en de noodzaak tot loonmatiging zullen velen in de portemonnee treffen - met alle (georganiseerd) protest van dien.

Bestek '81

Een kwart eeuw geleden was Nederland ook in de ban van de economische neergang en de hoge (jeugd)werkeloosheid. Het kabinet droeg de naam Van Agt-Wiegel en zijn bezuinigingsoperatie heette Bestek '81. Honderden burgers gingen niet demonstreren maar schreven een brief aan het Binnenhof over de invloed die de bezuinigingen hadden op hun leven. Een hink-stapsprong door de 'burgerbrieven' van 1978.

Economische collaborateurs en VOC

Verder leest u in het derde Nationaal Archief Magazine een publicatie van Joggli Meihuizen over hoe Nederland niet afrekende met de economische collaborateurs in de Tweede Wereldoorlog. Ook besteedt het magazine aandacht aan het feit dat het complete archief van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) als eerste de status van 'Wereldmonument' heeft gekregen. De UNESCO kende het archief een plaats toe in het 'Memory of the World Register'.  Het Nationaal Archief beheert 1,5 kilometer van het VOC-erfgoed.

Waar verkrijgbaar

Het Nationaal Archief Magazine is te vinden bij musea, openbare bibliotheken, archiefinstellingen en faculteiten geschiedenis.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in