Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Archieven 12 ministers-presidenten openbaar


Den Haag

Maandag 3 maart a.s. ontvangt het Nationaal Archief het indrukwekkende archief van het kabinet van de Minister-President (KMP). De overdracht vindt plaats in aanwezigheid van minister-president mr. dr. J.P. Balkenende. Het archief is gevormd door twaalf ministers-presidenten in de periode 1942 tot en met 1979. De documenten in het KMP-archief beslaan samen 340 meter en zijn grotendeels openbaar.  Iedere belangstellende burger kan de inventaris vanaf dinsdag 4 maart in de studiezaal bekijken. De inventaris staat ook op onze website. Vanaf maandagavond kunt u daarin digitaal een kijkje nemen. Met de overbrenging van het archief van het 'Kabinet van de Minister-President' komt een belangwekkende bron vrij voor de studie naar de recente geschiedenis van Nederland.

Het archief van het Kabinet van de Minister-President is in de afgelopen jaren in opdracht van het Ministerie van Algemene Zaken door het Nationaal Archief bewerkt en geïnventariseerd. Nu de inventaris gereed is, brengt AZ het archief over. Het Nationaal Archief bewaart de documenten stelt hen voor onderzoek ter beschikking. Het archief is grotendeels openbaar. Slechts een klein deel is niet of onder bepaalde voorwaarden in te zien. Iedere belangstellende burger kan de inventaris inzien op de studiezaal en via de digitale zoekgids op de website van het Nationaal Archief.

Met de overdracht komt opnieuw een belangwekkende bron beschikbaar voor de recente geschiedenis van Nederland. Het archief bevat materiaal over een breed scala aan onderwerpen, waarvan menige kwestie het publieke debat in de tweede helft van de vorige eeuw heeft gedomineerd. Door de systematische ontsluiting van het archief krijgen onderzoekers toegang tot documenten die tot nu toe onbekend zijn gebleven. De vrijgekomen bronnen geven de gelegenheid om gebeurtenissen en ontwikkelingen in het naoorlogse Nederland in een nieuw licht te plaatsen en heersende opvattingen daarover bij te stellen.

Met de ontsluiting en het overbrengen van het archief van het Kabinet van de Minister-President naar het Nationaal Archief leveren het Ministerie van Algemene Zaken en het Nationaal Archief een belangrijke bijdrage aan de doelstelling van opeenvolgende kabinetten om het optreden van de Nederlandse overheid transparant te maken. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in