Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Thijs en de geheime VOC-kaart: jeugdboek over de VOC


Den Haag

Thijs en de geheime VOC-kaart’: zo heet het spannende jeugdboek over de Verenigde Oost-Indische Compagnie dat deze week in de winkel ligt. Schrijfster is Lizette de Koning, medewerkster van het Nationaal Archief. Met dit boek laat De Koning een jong publiek zien welke prachtige verhalen je als (kinderboeken)schrijfster uit de ‘schatkist’ van het VOC-archief kunt halen. Het boek is geïllustreerd met originele afbeeldingen uit het VOC-archief en tekeningen van de bekende kinderboekentekenaar Fred Marschall.

Thijs is een weesjongen die door zijn baas, de kaartenmaker Smelius, met een geheime opdracht wordt meegestuurd op het VOC-schip ‘De Roode Draeck’ naar India. Er blijft hem onderweg weinig bespaard: pesterijen van oudere jongens aan boord; maden in het eten; verraad door zijn baas; en hij wordt zelfs gekielhaald. Spanning genoeg, maar natuurlijk loopt alles uiteindelijk goed af.

Lizette de Koning (27) houdt zich bij het Nationaal Archief bezig met het begeleiden van mensen die zoeken naar informatie uit het enorme VOC-archief. Toch is haar achtergrond niet een historische. ‘Al in de derde klas van de lagere school wist ik dat ik ooit een kinderboek wilde schrijven’, vertelt Lizette, ‘en dat is nooit meer veranderd.’ Ze kreeg haar kans toen ze ging afstuderen aan de HBO-opleiding tekstschrijven in Diemen. Tijdens een stage kwam ze in contact met de wereld van de VOC en die liet haar niet meer los. Ze besloot als afstudeerproject een kinderboek over de VOC te maken. Het verhaal zou zich niet alleen afspelen op een VOC-schip, zoals bij de meeste andere kinderboeken, maar Lizette wilde dat haar ‘Thijs’ ook een vreemd land zou leren kennen. Ze koos daarvoor de wat minder bekende VOC-vestiging Surat en reisde naar India om daar twee maanden onderzoek te doen. In de bibliotheek van Madras schreef ze de eerste opzet van het verhaal.

Het Nationaal Archief bewaart het imposante archief van de VOC, vele honderden planken lang en van een onschatbare historische waarde. Het bevat niet alleen een belangrijk deel van de geschiedenis van de Nederlandse handel, maar ook is het een belangrijke bron voor de nationale geschiedenis van verschillende Afrikaanse en Aziatische landen. De historie van Zuid-Afrika, India, Ceylon en Indonesië kan niet geschreven worden zonder de journalen en rapporten die de VOC-dienaren en –schippers maakten van hun belevenissen.

Het Nationaal archief werkt momenteel aan een lespakket over de Verenigde Oost-Indische Compagnie voor de basisschool. Naar verwachting is het pakket in september verkrijgbaar voor leraren en leerlingen. Via deze website kunt u op de hoogte blijven van lesmateriaal dat het Nationaal Archief nu al aanbiedt. Meer informatie daarover vindt u bij het onderdeel ‘onderwijs’.

Het boek Thijs en de geheime VOC-kaart kost € 17.50, inclusief verzend- en administratiekosten. Het boek is te koop aan de balie van het Nationaal Archief, op de Bataviawerf in Lelystad, in het Maritiem Museum Rotterdam en het Scheepvaartmuseum Amsterdam.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in