Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nieuwe tijdbalk over de VOC


Den Haag

Vanaf vandaag treft u op deze website een nieuwe thematische tijdbalk aan, gewijd aan de VOC. Op deze tijdbalk worden de hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis van de Compagnie uitgebreid beschreven. Naast een beschrijving in jaartallen kunt u op de tijdbalk een aantal biografieën vinden, bijvoorbeeld die van Jan Pietersz. Coen. Ook zijn er animaties te bekijken, waaronder een interactieve animatie over de ontdekkingsreis van Abel Tasman naar het “Grote Zuidland”. In de loop van 2002 zal de VOC-tijdbalk verder worden uitgebreid. Hierbij zullen ook andere facetten van de Compagnie nader toegelicht worden.

De teksten voor deze tijdbalk zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de afdeling Historische Documentatie van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde.

Sinds 1856 berust het centrale deel van het VOC-archief bij het Nationaal Archief. Meer dan 1277 meter archief vormen een unieke bron voor onderzoek naar de commerciële en diplomatieke activiteiten van de Compagnie. In 2002 wordt internationaal aandacht geschonken aan het feit dat de VOC 400 jaar geleden werd opgericht. Met de uitleen van diverse originele stukken verleent het Nationaal Archief medewerking aan de "Nationale Jubileumexposities VOC 1602 - 2002", georganiseerd door het Maritiem Museum Rotterdam en het Nederlandse Scheepvaartmuseum Amsterdam en de tentoonstelling "Formosa: Taiwan, Holland and East Asia in the 17th Century", in het National Palace Museum te Taiwan.

U kunt de VOC-tijdbalk bekijken door op één van de afbeeldingen op de homepage te klikken, of door op de tijdbalkpagina het thema “Verenigde Oost-Indische Compagnie” te kiezen. 

Termen:

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in