Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

'Marten Fortuyn zou Nationaal Archief moeten sméken'


Den Haag

‘Marten Fortuyn zou moeten willen sméken om het archief van zijn broer via het Nationaal Archief open te stellen aan het publiek. Met al die mensen hier die zo deskundig met informatie weten om te gaan. Dat moeten we koesteren.’ Dat zei minister Van Boxtel (Grote Steden- en Integratiebeleid) dinsdag 4 juni bij de opening van het Nationaal Archief.

Van Boxtel reageert daarmee op het verzoek dat het Nationaal Archief heeft gedaan aan de broer van de vermoorde politicus. Het Nationaal wil graag het persoonlijke en werkarchief van Pim Fortuyn beheren. Marten Fortuyn heeft daar in eerste instantie negatief op gereageerd. Volgens Dagblad Trouw van 4 juni heeft hij gezegd: 'Dat rijksarchief leeft niet. Daar komen misschien wat wetenschappers om de stukken te bestuderen'. Volgens Van Boxtel geeft deze uitlating aan dat er sprake is van ‘een gapend gat tussen werkelijkheid en imago’.

‘Ik denk ook aan de National Archives in Washington, waar mensen in rijen wachten om naar binnen te mogen. Onder meer vanwege het erfgoed van Kennedy. Een dergelijk overweldigende belangstelling wens ik ook het Nationaal Archief toe. Want de werkelijkheid is dat het Nationaal Archief de schatkamer van Nederland is’, aldus minister Van Boxtel in zijn openingstoespraak.

Wie na het vertrek van Van Boxtel uit Den Haag nog iets wil opzoeken in zijn digitale archief kan ook bij het Nationaal Archief terecht.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in