Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Genealogen en mormonen begrijpen elkaar


Den Haag

Iedere stamboomonderzoeker kent de mormoonse kerk. Dat komt omdat deze geloofsgemeenschap de grootste collectie genealogische gegevens ter wereld heeft. In het Amerikaanse Salt Lake City bewaart de kerk alle burgerlijke standen die ooit zijn geschreven. Alleen al in Nederland bestaan er tien centra voor familiegeschiedenis waar de genealoog voor persoonsgegevens terecht kan. Sinds kort staat er ook een tempel van de kerk in Zoetermeer. Maar wat hebben de mormonen eigenlijk met genealogie?

Oorsprong mormonen

De kerk van de mormonen heet eigenlijk Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Deze kerk draagt een christelijke geloof uit. Naast de bijbel lezen de leden echter ook het boek van Mormon als de ware schrift. Dit is een verslag van een van de eerste gelovigen. De gemeenschap vindt haar oorsprong in de Verenigde Staten. De leden geloven dat God tussen 1820 en 1830 aan de 14-jarige Joseph Smith is verschenen met de opdracht een nieuwe kerk te stichten. Omdat de leden worden vervolgd en Smith uiteindelijk zelfs wordt vermoord, trekken ze naar het Westen. Daar bouwt de gemeenschap de huidige stad Salt Lake City. Dat is nog steeds de hoofdzetel van de mormonen. De kerk heeft wereldwijd elf miljoen gelovigen. In Nederland zijn 7.500 mensen lid. De kerk legt grote nadruk op dienstbaarheid en saamhorigheid. Leden zijn verplicht om twee jaar als zendeling te werken, bij voorkeur in welzijnsprojecten.

Studie naar voorouders

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen onderwijst dat er leven is na de dood. Hij predikt dat gezinnen in het 'hiernamaals' bij elkaar blijven wanneer ze dat in dit aardse leven vastleggen. Daartoe moeten getrouwde stellen een speciale huwelijksceremonie ondergaan. Kinderen moeten in de kerk gedoopt worden. Het bijzondere van de mormoonse gemeenschap is dat mensen alsnog hun voorouders lid van de kerk kunnen maken. Zij doen dit als het ware in hun plaats. De redenering die de kerk volgt, is dat miljoenen mensen op aarde hebben geleefd zonder ooit de lering van Jezus Christus te hebben gehoord. Zij hebben nooit zelf voor het geloof kunnen kiezen. Dat verklaart waarom de kerk stamboomonderzoek zo belangrijk vindt. Je kan je voorouders natuurlijk pas dopen en inzegenen als je weet wie ze waren. Om stamboomonderzoekers te helpen bij hun zoektocht maakt de kerk zoveel mogelijk gegevens digitaal beschikbaar via www.familysearch.org. Daar vindt de onderzoeker ook de adressen van de tien centra voor familiegeschiedenis in Nederland.

De tempel in Zoetermeer

De tempel is voor de leden 'Het Huis des Heren'. Met uitzondering van de afgelopen weken is de kerk alleen voor de gelovigen toegankelijk  Op het hoogste punt van de tempel staat het beeld van Moroni, de engel met een bazuin aan de mond, net zoals in Salt Lake City. De tempel is heilig en is daarom gemaakt van de beste materialen, zoals marmer en Amerikaans kersenhout. De tempel bestaat uit verschillende kamers. Zo is er een verordeningskamer waar les wordt gegeven. Ook zijn er kleedkamers waar de zusters en broeders zich omkleden in identieke witte tempelkleding. Dit symboliseert dat iedereen gelijk is voor God. En uiteraard is er een trouwkamer of verzegelzaal waar de echtgenoten worden verzegeld tot een eeuwig gezin. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht mogen de mormonen maar met één partner trouwen. Wie polygamie pleegt, mag geen lid zijn van de kerk.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in