Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Van Boxtel opent Nationaal Archief


Den Haag

Nationaal Archief: dat is de nieuwe naam van de grootste archiefbewaarplaats van Nederland. Roger van Boxtel, Minister van Grote Steden- en Integratiebeleid verricht op 4 juni de officiële opening van het Nationaal Archief. Dit jaar viert het Nationaal Archief zijn 200-jarig bestaan met een veelzijdig jubileumprogramma. Tegelijkertijd presenteert het archief zich als nieuwe cultureel erfgoedinstelling van landelijk belang. Publieksgericht, open en actueel: dat is waar het nieuwe Nationaal Archief voor staat. Dat klinkt ambitieus en dat ís het ook.

Het Nationaal Archief wil zijn rijke collectie, die een periode van 1000 jaar Nederlandse geschiedenis bestrijkt, binnen handbereik van alle Nederlanders brengen. Met onder meer een website met digitale studiezaal, een nieuw kwartaalmagazine, exposities en symposia zal het Nationaal Archief het brede publiek actief gaan benaderen. Want voor iedere Nederlander geldt: ‘Nederland ontdek je in het Nationaal Archief’.

Naast de archieven van de rijksoverheid beheert het Nationaal Archief tientallen privé-archieven van oud-bewindslieden uit de 19e en 20e eeuw. Persoonlijke documenten zoals brieven, dagboeken en amicebriefjes in zo’n archief vormen een onmisbare aanvulling op de officiële geschiedschrijving. Hans Wiegel, oud-minister van Binnenlandse Zaken, heeft zijn archief al ondergebracht bij het Nationaal Archief. Bij het startsein van het nieuwe Nationaal Archief spoort de liberaal (oud)-politici van Nederland aan om zijn voorbeeld te volgen. Dat de historicus vervolgens voor een eigen afweging staat hoe om te gaan met de persoonlijke herinneringen van een publieke figuur, daarover vertelt Herman Langeveld, biograaf van Hendrik Colijn.

Op 4 juni presenteert het Nationaal Archief ook de ‘Digitale zoekgids archieven van bewindslieden’. Deze zoekgids is samengesteld in samenwerking met het Parlementair Documentatiecentrum en omvat de archieven van alle Nederlandse ministers en staats-secretarissen van 1798 tot heden. De zoekgids vormt een goudmijn aan informatie voor studenten, wetenschappers en journalisten. Met deze gids toont het Nationaal Archief aan dat zijn website hét startpunt is voor elk onderzoek naar de politieke geschiedenis van Nederland.   Het Nationaal Archief beheert bronnen die 1000 jaar Nederlandse geschiedenis beslaan. Behalve de rijksoverheid (Ministerraad, Tweede Kamer en Ministeries) hebben ook bekende politici als Thorbecke en Drees en organisaties als de KNVB en het Nederlands Olympisch Comité (NOC) hun archieven overgedragen aan het Nationaal Archief. Maar liefst 95% van de authentieke documenten, kaarten en foto’s in het Nationaal Archief is openbaar. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in