Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

De bleekneusjes van 1945


Den Haag

Jan Sintemaartensdijk is elf jaar als de Geallieerden Rotterdam bevrijden, de stad waar hij de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Hij heeft de Bezetting doorstaan maar zoals zovele leeftijdsgenoten is hij er slecht aan toe. Amper vier maanden later is de Rotterdammer op weg naar Engeland. Hij is een van de 30.000 oorlogskinderen die op initiatief van de Nederlandse overheid in het buitenland moeten aansterken.

Jan Sintemaartensdijk schreef er een boek over: De Bleekneusjes van 1945, de uitzending van Nederlandse kinderen naar het buitenland. Het is een boek over de ‘wereldreis’ die de generatie oorlogskinderen zich nog zo levendig herinnert. Sintemaartensdijk interviewde 200 lotgenoten die na de oorlog werden ‘uitgezonden’. De Bleekneusjes van 1945 is ook een verhaal vol verwondering over een enorme logistieke overheidsoperatie in een Nederland dat net is bevrijd. Het is voor het eerst dat de geschiedenis van de Nationale Commissie tot Uitzending van Nederlandsche kinderen 1945 is beschreven.

Voor Jan Sintemaartensdijk heeft Engeland altijd iets magisch blijven houden na die eerste bijzondere kennismaking. Hij werd leraar Engels op een middelbare school in Ridderkerk en later conrector. Na zijn afscheid uit het onderwijs besloot hij de ervaringen van zijn lotgenoten vast te leggen. De Bleekneusjes van 1945, de uitzending van Nederlandse kinderen naar het buitenland is echter veel meer dan een verhaal van persoonlijke herinneringen. Sintemaartensdijk heeft het boek geschreven op basis van uitgebreid onderzoek in de archieven van de betrokken ministeries in Den Haag en de archieven van de Rijksoverheid in het Nationaal Archief.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in