Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Afstammelingen: theaterproductie Nationaal Archief


Den Haag

'Afstammelingen': die titel draagt de theaterproductie waarmee het Nationaal Archief zijn 200-jarig bestaan viert. Het toneelstuk is geïnspireerd op zijn unieke historische collectie. 'Afstammelingen' is te zien van 23 t/m 30 juni in theater Zwembad de Regentes in Den Haag.

Het is 1801. De opening van het Nationaal Archief, département Bouches de la Meuse, vindt hedenavond plaats. Een kring van wetenschappers uit binnen- en buitenland heeft zich geworpen op de beperkingen van het archief: de onmogelijkheid om geuren en geluiden op te slaan. Daarin komt nu verandering.

De professor heet het publiek welkom in een auditorium in het archief. Deze opslagplaats van alles waaraan het Nederlandse grondgebied zijn historie ontleent, is het geheugen van de Lage Landen. De professor is in gezelschap van zijn assistent; een man van niet-Nederlandse afkomst, die in het bijzijn van de professor nooit zijn mond opendoet. Hij volgt wél de bevelen van de professor op, waaruit valt af te leiden dat hij de Nederlandse taal wel machtig is.

De professor kondigt zijn experiment aan: de onthulling van het Acousto-Olfactoir Archief. Door middel van een ingenieus systeem zal hij het publiek meevoeren door de geschiedenis van de Lage Landen, in de vorm van geluiden en geuren. Van Assen tot Zwijndrecht, van Aalscholver tot Zeeleeuw, van Alva tot Zwarte Piet.

Het publiek wordt verzocht de zwijgende assistent te volgen naar het theatrum, alwaar de toestellen voor het experiment staan opgesteld.

Voor deze productie is een team aangetrokken afkomstig uit alle delen van Nederland: o.a. Rieks Swarte (ontwerp), Arjo Vliet (regie), Freerk Bos (spel), Geert Jonkers (toestellen, Odd Enjinears), Henk Kraayenzank (decor en licht), Ferry Smidt (kostuums), Pieter Hilhorst (tekst).

De voorstelling te zien van 23 tot en met 30 juni in theater Zwembad de Regentes in Den Haag.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in