Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Ruzie over deelname Winterspelen 1940

Week: 6 | 
03 februari 2014 - 09 februari 2014

Wie doet er mee?

In april 1939 benadert het Nederlandsch Olympisch Comité de sportbonden met de vraag of zij van plan zijn deelnemers naar de Olympische Winterspelen 1940 te sturen, en of zij aanspraak willen maken op een financiële bijdrage voor de training van de atleten. Met de Nederlandse IJshockeybond ontstaat daarop een kleine controverse.

De IJshockeybond wil graag meedoen aan de Spelen. De bond stuurt het NOC daarom een overzicht van de verwachte kosten ‘rekening houdende er mede, dat een tiental dagen acclimatiseering in de hooge lucht vóór de winterspelen voor de spelers absoluut noodzakelijk lijkt’.

Dit voorwerk is echter helemaal voor niets. Het NOC heeft ‘na een nauwkeurige bestudeering van de resultaten door de Nederlandsche ijshockeyers tot heden bereikt in vergelijking met de prestaties van andere landen’ namelijk geconcludeerd dat er geen Nederlandse ijshockeyers naar de Olympische Winterspelen worden afgevaardigd.

IJshockeybond furieus

De Nederlandsche IJshockeybond is furieus en stuurt een vlammende brief naar het NOC. Deelnemen aan het Olympische toernooi is essentieel voor de ontwikkeling van de sport. Alleen door het spelen van internationale wedstrijden kan een ploeg groeien. De IJshockeybond vraagt zich af waarom het NOC zichzelf beter in staat acht het niveau van het Nederlandse ijshockey te beoordelen dan de eigen sportbond.

De bond stuurt zelfs brieven van de President van de Ligue Internationale de Hockey sur Glace en van de Duitse gedelegeerde op de wereldkampioenschappen ijshockey naar het NOC. Ook deze buitenlandse deskundigen betogen dat er niets mis is met het niveau van het Nederlandse ijshockey en dat alleen regelmatige deelname aan internationale competities de sport verder tot ontwikkeling kan brengen.

Geen Winterspelen in 1940

Maar zelfs een persoonlijke toelichting door de voorzitter van de IJshockeybond op de bestuursvergadering van het NOC mag niet baten. Het NOC-bestuur laat zich nog niet vermurwen en stelt een beslissing over het sturen van Nederlandse ijshockeyers uit. Van uitstel komt in dit geval afstel. Op 1 september 1939 valt het Duitse leger Polen binnen. Daarop verklaren Engeland en Frankrijk de oorlog aan Nazi-Duitsland. Niemand heeft het dan meer over de Olympische Winterspelen. En al helemaal niet meer over het ijshockeyteam.

Pas op de Olympische Winterspelen van Lake Placid in 1980 speelt Nederland zijn eerste, en tot nog toe enige, olympische ijshockeywedstrijden. Nederland kwalificeert zich door in 1979 het wereldkampioenschap voor B-landen te behalen.

Nationaal Archief

Flickr

Op de website Flickr the Commons is een selectie van foto's van Olympische Winterspelen uit het verleden uit de collectie van het Nationaal Archief te bekijken.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in