Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Oekraïne en Europa

Week: 9 | 
24 februari 2014 - 02 maart 2014

Het Oekraïense protest gaat niet alleen om meer toenadering tot de Europese Unie maar ook om meer vrijheden voor het volk en inperking van de presidentiële macht. De strijd om onder de invloed van Rusland uit te komen, wordt al langer gevoerd.

De Sovjet-Unie houdt Oekraïne en andere satellietstaten stevig in haar greep. Verzetsbewegingen en protesten tegen de Sovjet-Unie worden de kop ingedrukt. In het buitenland vragen Oekraïners aandacht voor de situatie in hun land. ‘De Bond van Oekraïners’ in Nederland stuurt de Nederlandse minister-president De Quay in 1961 een telegram.

Krachtig protest

Net is dan bekend geworden dat de gearresteerde KGB agent Stasjinski de Oekraïense vrijheidsstrijders Stepan Bandera en Lev Rebet in 1959, resp. 1957 in München met een gifpistool heeft vermoord. De Bond tekent een krachtig protest aan tegen ‘deze terreurdaden van de Sovjetregering’ en verzoekt de regeringen van vrije landen de Sovjetregering ter verantwoording te roepen ‘voor deze flagrante schending van de rechten van de mens’. Het zou nog jaren duren voor de greep van de Sovjet-Unie op Oekraïne minder wordt.

In 1991 wordt Oekraïne een onafhankelijke staat. Maar de strijd voor meer vrijheid is voor veel Oekraïners nog niet gestreden.

Nationaal Archief

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in