Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nederland op vakantie

Week: 29 | 
14 juli 2014 - 20 juli 2014

Nederland begint langzaam in de vakantiestemming te komen. Een deel van het land geniet al van zijn vrije tijd, voor de rest staat de vakantie nog voor de deur.

In het begin van de 20e eeuw is vakantie helemaal niet vanzelfsprekend. Alleen welgestelde Nederlanders zijn in de gelegenheid te reizen. Soms komen zij in het buitenland in de problemen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlandse ambassades en consulaten om op te passen voor zogenaamde globetrotters die de goede naam van ons land beschamen.

Maar de meeste Nederlanders hebben dan nog geen mogelijkheden om op vakantie te gaan. De vakbeweging strijdt in 1927 voor een wettelijk geregelde en doorbetaalde week vakantie voor iedereen! Maar pas in 1966 wordt ons recht op vakantie in een wet vastgelegd. Ook het kamperen wordt wettelijk geregeld. Dan is vakantie inmiddels bijna zo massaal als tegenwoordig.

Nationaal Archief

In de fotocollectie van het Nationaal Archief zitten heel veel foto's van Nederlanders op vakantie. Bekijk online beelden van vakantievierende Nederlanders

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in