Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Melbourne 1956: Nederland doet toch niet mee

Week: 4 | 
20 januari 2014 - 26 januari 2014

De openingsceremonie van de 16e Olympische Spelen staat gepland op 22 november 1956 in Melbourne. De organisatorische en sportieve voorbereidingen zijn al in volle gang als de Sovjet-Unie besluit hardhandig in te grijpen in de Volksrepubliek Hongarije om de opstand tegen het stalinistische bewind te onderdrukken.

Grote verontwaardiging

De verontwaardiging over dit hardhandige optreden van de Russische regering in onder andere Nederland is groot. Als op 6 november het Nederlands Olympisch Comité (NOC) vergadert, is het gewelddadig neerslaan van de Hongaarse opstand onderwerp van bespreking. Voorzitter mr. J. Linthorst Homan vraagt zich openlijk af of het niet beter zou zijn als de Nederlandse delegatie weigert om deel te nemen aan het Olympische evenement. Verschillende sportbonden en sportverenigingen hebben het NOC dan al verzocht om niet deel te nemen aan de Olympiade om zo het Hongaarse volk te steunen. Het NOC-bestuur besluit uiteindelijk om de Spelen in Melbourne te boycotten. Alleen jonkheer Quarles van Ufford vindt dat sporters zelf moeten kunnen beslissen of ze wel of niet deelnemen.

Als het bestuur van het NOC zijn besluit meedeelt aan de Buitengewone Algemene Bestuursvergadering die aansluitend wordt gehouden, gaat deze vergadering unaniem akkoord. Daarnaast stelt het NOC een bedrag van 100.000 gulden beschikbaar aan de Hongaarse slachtoffers.

‘Terugtrekken vanwege Hongarije stop’

Officieel is dan wel een beslissing genomen, de Olympische sporters weten op dat moment nog van niets! En dat terwijl 4 atleten (Eef Kamerbeek, Puck van Duyne-Brouwer, Dini Hobers en Henk Visser), hun coach Jo Grootewal en Wim van Zijll, de chef d’équipe, op dat moment al in Melbourne zijn. Linthorst Homan heeft ze zelf uitgezwaaid bij hun vertrek van Schiphol.

In allerijl formuleert het NOC een gezien de omstandigheden nogal zakelijk telegram voor de sporters in Australië:

‘… BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING BESLOOT NEDERLANDSE OLYMPISCHE DEELNEMING TERUGREKKEN VANWEGE HONGARYE STOP …SORRY STERKTE’.

Alle betrokken olympische deelnemers zijn uiteraard erg teleurgesteld. De media in Nederland zijn echter vol lof over de beslissing. En het voorbeeld van Nederland doet volgen: Spanje en Zwitserland zien eveneens af van deelname aan de Olympische Spelen in Australië.

Nationaal Archief

Bibliotheek

  • Marjolein te Winkel, De verloren Spelen. Nederlandse boycot Olympische Spelen 1956 (Eindhoven 2008). Signatuur 154 C 4
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in