Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Koning Willem I

Week: 35 | 
24 augustus 2015 - 30 augustus 2015

Deze week 200 jaar geleden, op 24 augustus 1815, wordt de Grondwet van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden aangenomen.

Koning van Nederland en België

Dat betekent dat het huidige Nederland en België vanaf dat moment officieel één land gaan vormen met één grondwet, onder leiding van koning Willem I. Hiermee komt een einde aan een spannende periode in de Nederlandse geschiedenis.

Die begint een kleine twee jaar eerder als dan nog prins Willem met een schip vanuit Engeland terugkeert op vaderlandse bodem en het landsbestuur op zich neemt. En voor koning Willem I zelf is deze dag dubbel feestelijk. Hij viert dan namelijk ook zijn 43e verjaardag.

Vijftien jaar later is de situatie minder rooskleurig. De opvoering van een opera ter gelegenheid van de verjaardag van de koning op 25 augustus 1830 is het moment waarop ongeregeldheden uitbreken die leiden tot de onafhankelijkheid van België.

24 uur met Willem

Neem vanaf vrijdag 28 augustus een kijkje achter de schermen van het koningschap van Willem I in de tentoonstelling '24 uur met Willem' in het Nationaal Archief.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in