Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Gouden Spelen in Sapporo

Week: 8 | 
17 februari 2014 - 23 februari 2014

De beroemde sportjournalist Jan Cottaar reist in 1972 mee met de Olympische ploeg. Hij is op dat moment directeur van het Nederlands Olympisch Comité en is als teammanager aanwezig in Japan. Na afloop van de Spelen stelt hij het ‘Rapport Sapporo 1972’ op. Per dag beschrijft hij in soms smakelijk bewoordingen de belangrijkste gebeurtenissen.

‘geen ellenlange verhalen’

Net als dit keer in Sotsji beginnen de schaatswedstrijden meteen op de eerste dag met de 5.000 meter voor heren. Cottaar maakt weinig woorden vuil aan de eerste gouden plak voor Ard Schenk op die afstand. ‘Over de geleverde prestaties geen ellenlange verhalen. Ard Schenk opende de rij grandioos.’

Na het glorieuze optreden van Ard Schenk op de 1.500 meter (‘groot machtsvertoon’) is Cottaar over de prestatie op de 10 kilometer wel wat meer uitgesproken. Over 7 februari schrijft hij: ‘Geweldige dag voor Ard Schenk. Driemaal goud op een en dezelfde Spelen, nu op de 10.000 meter.’ En Kees Verkerk maakt het feest compleet door op de 10 kilometer beslag te leggen op de 2e plaats.

Het programma voor het herenschaatsteam zit er dan op. Tijd voor ontspanning. ‘De herenploeg heeft er, gewapend met de vijf flessen champagne en nog iets anders in een andere fles, een ontspannen vrije avond van gemaakt.’

Dan is de vrouwenploeg aan de beurt. Ook daar liegen de prestaties er niet om. De 1.500 meter levert een zilveren en een bronzen medaille op voor Stien Baas-Kaiser en Atje Keulen-Deelstra, en op de 1.000 meter behaalt opnieuw Atje Keulen-Deelstra een 2e plaats. Maar het beste moet dan nog komen. ‘Groter feest in het Olympisch stadion. Stien Baas schaatst op een meer dan indrukwekkende manier in Olympische recordtijd naar de gouden medaille op de 3000 meter.’

Groot succes

Al met al zijn de Olympische Winterspelen in Sapporo voor Nederland een groot succes. De medailleoogst (4x goud, 3x zilver en 2x brons) is even groot als 4 jaar eerder in Grenoble, ‘maar deze waren mooier van kleur’, besluit Cottaar.

Nationaal Archief

Bekijk een selectie van de foto’s uit de collectie van het Nationaal Archief van de Nederlandse schaatsprestaties in Sapporo 1972.

Flickr

Op de website Flickr the Commons is een selectie van foto's van Olympische Winterspelen uit het verleden uit de collectie van het Nationaal Archief te bekijken.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in