Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Eusébio da Silva Ferreira (1942-2014)

Week: 2 | 
06 januari 2014 - 12 januari 2014

Eusébio da Silva Ferreira maakt op 19-jarige leeftijd zijn debuut bij de Portugese voetbalclub Benfica. Het verhaal gaat dat de toenmalige trainer van Benfica, de Hongaar Bela Guttmann, in een kapsalon in Lissabon hoort vertellen over de exceptionele kwaliteiten van een voetballer van Sporting Clube de Lourenço Marques. Guttmann aarzelt geen moment en hij vliegt direct naar Mozambique en het lukt hem uiteindelijk om Eusébio te contracteren.

Benfica profiteert maximaal van de kwaliteiten van de 'Parel van Mozambique'. Niet minder dan 11 nationale titels, 5 nationale bekers en als klap op de vuurpijl, de Europa Cup I in 1962 kunnen in de prijzenkast worden bijgezet. In 1963, 1965 en 1968 bereikt Benfica ook de finale van de Europa Cup I, maar kunnen ze deze wedstrijden niet winnend afsluiten. In 1975 speelt Eusébio zijn laatste wedstrijd voor Benfica.

Internationale roem

Eusébio krijgt in 1965 de prijs als Europees voetballer van het jaar en in zowel 1968 als 1973 wint hij de Gouden Schoen als Europees topscorer.
Ook als international schittert Eusébio, vooral op het wereldkampioenschap voetbal in Engeland in 1966. Hij wordt topscorer van dat toernooi met 9 doelpunten in 6 wedstrijden.

Nationaal Archief

In de fotocollectie van het Nationaal Archief zijn heel veel mooie beelden te vinden van Eusébio, in en buiten het veld.

Bekijk de foto’s van Eusébio in de collectie van het Nationaal Archief.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in