Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Diplomatie in oorlogstijd

Week: 9 | 
24 februari 2014 - 02 maart 2014

Het verhaal Peking, oorlog in de diplomatenwijk

Peking, mei 1917. De Eerste Wereldoorlog is in volle gang en China sluit zich aan bij de geallieerde troepen. In de Chinese hoofdstad, niet ver van de indrukwekkende paleizen van de Verboden Stad, bevindt zich de diplomatenwijk. Van de ‘Grote Oorlog’ is hier aanvankelijk weinig te merken. Dat verandert als China maatregelen uitvaardigt tegen de aanwezige Duitsers in het land.

Duitse belangen

De gezant van het neutrale Nederland, jonkheer Frans Beelaerts van Blokland, krijgt van de Nederlandse regering de opdracht om de Duitse belangen te behartigen. Dat doet hij samen met zijn militaire evenknie, Haro baron Van Hemert tot Dingshof, commandant van de gezantschapswacht. Hun nijvere inzet maakt hen evenwel verdacht bij hun geallieerde collega’s.

Opstandige soldaten

De spanningen nemen toe als de opstandige Chinese generaal Chang Hsün zijn toevlucht neemt tot het Nederlandse gezantschap, na een mislukte poging het oude Chinese keizerrijk in ere te herstellen. Het gerucht gaat namelijk dat de banneling nauwe banden onderhoudt met de Duitsers. Ook binnen de Nederlandse gelederen rommelt het. Baron Van Hemert Dingshof wordt behoorlijk op de proef wordt gesteld door een aantal van zijn eigen soldaten die zich aan diefstal schuldig maken…

Boekpresentatie

Het eerste exemplaar van de graphic novel wordt op donderdag 27 februari in ontvangst genomen door de nazaten – en tevens naamgenoten – van de 2 hoofdpersonages: gezant jonkheer Frans Beelaerts van Blokland en commandant Haro baron Van Hemert tot Dingshof.

Nationaal Archief

Het boek Peking, oorlog in de diplomatenwijk (Uitgeverij Xtra) is vanaf 27 februari te bestellen in de webwinkel van het Nationaal Archief en in de boekhandel.

Het verhaal over de diplomatenwijk van Peking tijdens de Eerste Wereldoorlog maakt ook deel uit van de tentoonstelling Het geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven. Naast prenten uit de graphic novel zijn daar ook de originele foto’s, documenten en objecten te zien.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in