Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Boekenweek 2014

Week: 11 | 
10 maart 2014 - 16 maart 2014

Naar de Barbiesjes gaan

Berbice, een kolonie ten westen van Suriname, staat in die dagen allerminst bekend als een plezierig oord. Wie ‘naar de Barbiesjes gaat’, is zeker van zijn ondergang, zo is de overtuiging: de vochtige hitte is er slopend en de kolonie heeft een slechte reputatie vanwege de vele dodelijke epidemieën en de losse omgangsvormen.

Pieter Groens reisverslag

Waarom Pieter Groen ondanks deze gevaren toch naar de Barbiesjes gaat is onduidelijk. Dat hij er veel avonturen beleeft blijkt uit de 7 reisverslagen die hij nalaat. In het 1e dagboekje beschrijft Pieter zijn heenreis. In deel 2 tot en met 5 gaat hij in op zijn ervaringen in Berbice; zijn inspecties van plantages en wandelingen door koloniale stadjes. Ook brengt hij verslag uit over meerdaagse tochten door de binnenlan¬den waar hij zich verwondert over het leven van de Indianen. Het 6e schriftje gaat over de terugreis naar Nederland.

Het 7e dagboekje

Het laatste en 7e schriftje noemt Pieter zijn 'Apart Journaal'. Hierin vertelt hij uitgebreid over zijn seksuele escapades met zowel blanke welgestelde dames als (minderjarige) zwarte slavinnen. Hij eindigt de beschrijving van zijn avontuurtjes met de opmerking ‘dat hij erbij blijft dat er niets boven onze blanke Europese vrouwen gaat’.

Het geheugenpaleis

‘Pieter Groen gaat naar de Barbiesjes’ is een van de 11 verhalen die nu te bekijken zijn in de tentoonstelling Het geheugenpaleis - met je hoofd in de archieven in het Nationaal Archief. Naast het originele reisverslag, en andere originele documenten, kaarten en voorwerpen is een interpretatie van performer Jaime Ibanez van Pieter Groens avonturen te zien en te horen.

In samenwerking met uitgeverij Balans en auteur Jacco Hogeweg is het boek Een donjuan in de West. Het reisverslag van koopmanszoon Pieter Groen (1792-1794) verschenen bij Uitgeverij Balans in samenwerking met het Nationaal Archief. Dit boek is te bestellen via de webwinkel van gahetNA of in de boekhandel.

Meer informatie over de tentoonstelling Het geheugenpaleis is elders op deze website te vinden.

Nationaal Archief 

2.21.077 - archief van het geslacht Gülcher en aanverwante geslachten, (1586) 1736-1980, inv.nr. 34/2

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in